Etiketter

, , , , , , , , , ,

Slutet på 1980-talet banade väg för en helt ny typ av elektronisk musik och egentligen flera nya typer. Band som Massive Attack, The Orb och The Shamen var stilbildande alla på olika sätt. Triphop, till chillout, till acid. Även Orbital hörde till denna skara av ny musik. Sedan denna tid har det gått närmare tjugo å vilket gör att det 2012 kanske trots allt inte är så konstigt att ett band som just Orbital turnerar runt om i världen och låter sig samarbeta med så pass moderna artister som Zola Jesus på sin senaste skiva. Återföreningar och världsturnéer med retromoderna band har ju blivit populärt.

Att Orbital på sin nuvarande turné bestämmer sig för att göra ett stopp i Stockholm på Debaser Medis är i mina ögon rent fantastiskt. Personligen hörde bandet till ett av favoriterna under gymnasieåren där ”Halcyon + On + On” har en speciell plats och flitigt spelades. Det är därför kul att Orbital på sin spelning sätter den som andralåt, för att få upp publiken till topp.

Andreas Tillianders DJ-set, som inleder kvällen är också det smått fantastiskt. Tilliander bjuder på klassiker från såväl Aphex Twin som LFO, låtar som viskar om vad som komma skall när Orbital äntrar scenen. Dessa låtar mixar han väl ihop med sina egna, vilket gör hans set till något ytters personligt och bra.

Problemet, om man nu vill vara tråkig och faktiskt diskutera ett problem med kvällen, är att Orbitals spelning känns något ojämn. Det är hela tiden fart och extremt röjigt på Debaser Medis ändå känns låtvalen inte som att de följer en dynamik. Orbital skiftar flitigt mellan nyare musik från skivan Wonky (som kom i våras) och äldre musik. Publiken gillar det och utbrister i glädjetjut så fort en äldre låt känns igen men man glömmer lätt bort sig, att det faktiskt är en spelning man är på. Tills en låt, klassiker, som ”Belfast” kommer igång.

Orbital bjuder på en del överraskningar, en otippad mitt tillsammans med deras egna version av ”Doctor Who?”, ledmotivet till serien med samma namn, vilket såklart gör spelningen ännu bättre. Och med det drag som gavs i torsdags kväll på Debaser känns en svensk festivalspelning på exempelvis Dans Dakar inte långt borta.