Etiketter

, , , , ,

Sedan 00-talets andra hälft har genren noise vuxit sig större och större. Främst inom denna genre är fortfarande gruppen HEALTH och duon Fuck Buttons. Båda projekt har tagit noisen ut från den lilla musikala avvikelse som den till en början var, mot större spelningar, recensioner hos mer etablerade musiksajter som Pitchfork eller musiktidningar som Uncut eller Q. Framförallt har genren noise även blivit mer etablerad i sig och inspirerat andra genrer och andra musikprojekt såsom Crystal Castles och Oneohtrix Point Never till att skapa sin musik.

Fuck Buttons vilket består av, Benjamin John Power och Andrew Hung har varit noisens ansikte utåt. Även om vissa skulle debattera att HEALTH bidragit minst lika mycket är det ändå Fuck Button som ståt för det eftertänksamheten, kvalitén och det djupsinniga. När de hösten 2009 släppte den moderna klassikern Tarot Sport mottogs skivan av en enad kritikerkår och blev en favorit för mig personligen. Den rymmer vackra låtar som ”The Lisbon Maru”, ”Olympians” och ”Surf Solar”.

Det kanske ter sig paradoxalt att kalla en musikgenre som bygger på direkta oljud, noise, ”vacker'”, men det är just detta som gör Fuck Buttons extraordinära. De har en förmåga att knyta samman alla fantastiska oljud och skapa ett mönster olikt alla andra, ett mönster av toner och ljud som blir så otroligt vackert när det blir till låtar.

För ett par veckor sedan släppte de Tarot Sports omtalade uppföljare Slow Focus och det hörs tydligt att det är samma Fuck Buttons som tidigare. Med viss självklar modifikation. Denna skiva är kanske inte riktigt lika bra som deras tidigare material men växer med antalet lyssningar man ger den, exempelvis ”Stalker” påminner mycket om de tidigare skivorna och singlarna.

Gillar man Fuck Buttons borde man också kolla upp Blanck Mass, vilket är ena halvan Fuck Buttons soloprojekt.

https://soundcloud.com/alltomorrowsparties/fuck-buttons-surf-solar-7-edit
https://soundcloud.com/alltomorrowsparties/fuck-buttons-olympians-radio-edit