Etiketter

, , ,

Braids är ett av de band som på grund av den tidpunkt de valde att träda fram på och tack vare den typ av musik de producerar ibland klassats som pretentiösa, kopierande, poserande eller rent av dåliga. Helt enkelt därför att de skapar en musik de själva anser vara nytänkande, experimentell och utmanande. Tre saker som många idag hävdar sig vara, men mycket ofta inte lever upp till. Detta har gjort att vissa, främst recensenter, sållat Braids till den grupp band och artister som är just poserande och dåliga, som försöker vara något de inte är.

Detta stämmer så klart inte in på Braids. Även om bandet består av ett gäng kanadensiska hipsters som på ett personligt plan är ganska pretentiösa och så egocentriska att de fick en bandmedlem att hoppa av i ren trötthet innan deras senaste skiva. Eftersom det just är musiken som är viktig här, spelar det självfallet ingen roll hur bandmedlemmarna är. Utan att gräva så djupt kan man se att Braids är ett intressant band. De kanske inte är direkt nydanande och absolut inte några pionjärer men deras musik är inte lik mycket av den musik som produceras idag, inte ens den musik som bland annat Pitchfork fokuserar på.

På det sätt jag började beskriva gruppen kan man nästan fråga sig hur man ens börjat lyssna på Braids. Efter att ha läst en recension som just behandlat hur Braids tillhör ”ett av de där pretentiösa banden” såg Phonographique dem med viss tveksamhet på 2011 års Hultsfredsfestival och förvånades över hur fel en recensent kan ha. Braids jobbar mycket med sång, mycket med toner och med abstrakta ljud. De försöker troligen vara unika, ibland fungerar det bra, ibland förvånansvärt bra. Live funkar detta alltså riktigt bra. Dynamiken i gruppen var perfekt, liksom den även är på skiva.

Debuten Native Speaker och uppföljaren Flourish // Perish skiljer sig på flera plan men är båda två ofattbart bra album, uppföljaren snäppet vassare. Kanske fungerar Braids bättre som trio än som kvartett?

https://soundcloud.com/user1408740/lemonade
https://soundcloud.com/user1408740/peach-wedding